SOTE –mallissa ei vapauteta yrittäjyyden yhteiskuntaa uudistavaa voimaa

Helsingin Kokoomusyrittäjät esittävät suuren huolensa, ettei SOTE –malli hyödynnä PK- yrityksiä sekä yrittäjiä kilpailun rakentajina.

 SOTE –keskuksen vähimmäiskoko 5000 asukasta sekä sen laaja palveluvalikoima pelaavat pienet yksityiset pois ja SOTE –keskuksia tulevat perustamaan isot toimijat ml. maakuntien omat liikelaitokset. Vaarana on ettei edes 5000 asukasta riitä vaan määrä nousee huomattavasti suuremmaksi.

”Pieniä yksityisiä saatetaan hyödyntää joissakin SOTE keskuksen tukitoiminnoissa kuten siivouksissa tai pitkiä kymmenen vuoden opintoja vaativissa erikoistoiminnoissa” Kokoomusyrittäjien puheenjohtaja Kirsi Sharma toteaa.

 Kilpailua olisi lisännyt todellinen asiakkaan valinnanvapaus asiakassetelin tai henkilökohtaisen budjetin laajoilla käyttömahdollisuuksilla esim. Kelan ympärille rakennettuna.

”Jos maakunnan liikelaitos suostuu antamaan asiakkaalle palvelusetelin tai tekee henkilökohtaisen budjetin, voi asiakas ostaa palveluita yksityiseltä, edellyttäen että yksityinen pieni palveluntuottaja on päässyt mukaan maakunnan valitsemiin palveluntuottajiin” kertoo Kokoomusyrittäjien Jari Siiskonen.

 ”Ja kun maakunta maksaa viulut valtion rahoilla ja jos maksaja kiristää kukkaronnyörejä niin maakunta ei varmaankaan lomauta oman liikelaitoksen työntekijöitä vaan vähentää yksityiseltä ostamiensa palveluita” täsmentää Siiskonen.

Jokaisen yrittäjän kannattaa henkilökohtaisen terveydenhuollon osalta selvittää mahdollisuudet sairauskuluvakuutuksen ottamiseen sekä laatimaan työterveydenhoitosuunnitelman, jolloin sairauskuluvakuutuksen voi vähentää elinkeinotoiminnan tulosta. ”Vakuutuksen kanssa raha seuraa asiakasta eli yrittäjää ja yrittäjä voi valita mistä milloinkin terveydenhoitopalveluita ostaa eli aidosti kilpailuttaa” neuvoo Siiskonen.